Ruta Tome Gajdeka – Veliko Trgovišće
4
(1)
Agriturizam
Aktivni
Crkve i samostani
Muzeji i dvorci
Restorani
Smještaj
Toplice i lječilišta
Vidikovci
Vinarije
servisi
Bikehotel
Bike Odmorišta
Rang
RANG
Obiteljske rute
Tip
TIP
Kružna
Duljina
DULJINA
7.8
Podloga
PODLOGA
100% asfalt
Tezina
TEŽINA
1
Polozaj
POLOŽAJ
jugozapad
Oznake
OZNAKE
Oznake na državnoj razini
Uspon
USPON
90m
Najniza tocka
NAJNIŽA TOČKA
136m
Najvisa tocka
NAJVIŠA TOČKA
199m

Ruta Tome Gajdeka – Veliko Trgovišće

Veliko Trgovišće
Ruta Tome Gajdeka – Veliko Trgovišće

Mjesto Veliko Trgovišće ima dugu i značajnu povijest te se prvi put spominje u pisanim dokumentima još 1501. godine, a značajnije se počelo naseljavati početkom 19. stoljeća. Prije toga ovdje su bili posjedi grofova Erdödy iz Novih Dvora Klanječkih – od Domahova, preko Družilovca do Erpenje gdje je i obitavalo najviše žitelja. Stoga i ne čudi da je većinu crkava na tom području izgradila ta grofovska obitelj, a što je osobito značajno za Crkvu Sv. Tri Kralja u Erpenji pokraj koje je osnovana i najstarija škola na ondašnjem Balkanu. Do sredine 19. stoljeća u Velikom Trgovišću ne djeluje učitelj, a poučavanje se prepuštalo privatnim poukama župnika. Pučka škola u Velikom Trgovišću s radom je počela 1860., zalaganjem velikog ilirca Tome Gajdeka, tadašnjeg župnika u Mariji Gorici. Nastava se održavala u župnoj kleti u Jezeru koja nije bila pogodna za nastavu. U Velikom Trgovišću sagrađena je nova školska zgrada 1891., a u listopadu je počela pouka djece.

Veliko Trgovišće rodno je mjesto prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Ruta počinje u centru V. Trgovišća ispred Muzeja Franjo Tuđman. Krenite južno po glavnoj prometnici. Ravna dionica Vas vodi do rodne kuće prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. No prije toga, nakon stotinjak metara od starta, hrvatska tvrtka Rimac automobili proizvodi električne automobile. Nastavno vozite dolinom do rodne kuće koja se nalazi s lijeve strane prije samog uspona. S desne strane se možete okrijepiti u restoranu Se-Mi.

Nastavite na uspon gdje nakon spusta dolazite do prvog skretanja VT1. Skrenite desno u Ulicu Nikole Tesla te vozite dolinom uz šumu s jedne strane, a vodotok s druge strane do Y križanja VT2. Skrenite desno prema naselju Zelengaj gdje opet dolazite do Y križanja, VT3. Skrenite desno i vozite do VT4, skrenite desno, vozite ugodnom i mirnom dolinom, uživajte u mirnoći zelenila. VT5 držite se desne strane. VT6 je početak kratkog uspona, a na vrhu Vas čeka prekrasan pogled na Medvednicu i Zagorje. Slijedi spust do centra Velikog Trgovišća, VT7. Skrenite desno, obiđite crkvu Sv. BDM od sedam žalosti prije odlaska na početno-završnu točku rute.

Ruta je pogodna za obitelj, bicikliste slabije fizičke kondicije. Lagana, kratka, 100% asfalt.

Za dodatne informacije obratite se Turističkoj zajednici Biser Zagorja.

Za sigurnu i bezbrižnu vožnju proučite kartu i sve potrebne informacije ili angažirajte lokalnog licenciranog biciklističkog vodiča. Popis aktivnih i licenciranih vodiča možete naći ovdje.

Tehnički opis rute

Početak i završetak rute: Veliko Trgovišće – parking muzeja “Franjo Tuđman”. Krenite južno po glavnoj prometnici. Na križanju kod rodne kuće Franje Tuđmana držite se desno sporednom cestom uzbrdo.

  1. Y križanje. Skrenite desno u ulicu Nikole Tesle
  2. Y križanje. Skrenite desno.
  3. Y križanje. Skrenite desno
  4. Križanje. Skrenite desno.
  5. Y križanje. Skrenite desno.
  6. Križanje. Skrenite desno.
  7. T križanje s glavnom prometnicom. Skrenite desno i nastavite do početne točke.

How useful was this post?

Kliknite zvjezdicu da biste ocijenili stazu!

Average rating 4 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.