Ruta Laterna Magica – Zlatar
4
(1)
Agriturizam
Aktivni
Crkve i samostani
Muzeji i dvorci
Restorani
Smještaj
Toplice i lječilišta
Vidikovci
Vinarije
servisi
Bikehotel
Bike Odmorišta
Rang
RANG
MTB/Gravel rute
Tip
TIP
Kružna
Duljina
DULJINA
31.6
Podloga
PODLOGA
asfalt / makadam / zemlja
Tezina
TEŽINA
3
Polozaj
POLOŽAJ
sjeveroistok
Oznake
OZNAKE
Oznake na državnoj razini
Uspon
USPON
619m
Najniza tocka
NAJNIŽA TOČKA
168m
Najvisa tocka
NAJVIŠA TOČKA
352m

Ruta Laterna Magica – Zlatar

Zlatar - Martinščina – Belec – Zlatar
Ruta Laterna Magica – Zlatar

Kao najstariji do sada poznati podatak s imenom mjesta, spominje se posjed Zlatharia u okviru obitelji Bedeković s kraja 13. stoljeća. Zlatharia je latinski oblik hrvatske riječi Zlatar. No izvorni oblik imena današnjeg Zlatara, onako kako su ga izgovarali ljudi koji su tada tu živjeli, bio je Zlatarjeve ili Zlatarjevo. U 19. stoljeću Zlatar se potpuno afirmirao kao upravno, političko, gospodarsko i kulturno središte cijelog zlatarskog kraja.

Pisac Slavko Batušić opisao je u knjizi „Laterna magica“ svoje djetinjstvo u Zlataru koje je ovdje proveo početkom 20. stoljeća. Knjiga detaljno opisuje kako je Grad izgledao u to doba, kakva je bila kultura i način življenja. Pročitajte knjigu, sjednite na bicikl i doživite Zlatar na svoj način uzimajući u obzir informacije s početka 20. stoljeća.

Rutu započinjete u samom centru Zlatara, parkiralištu ispred zgrade Općinskog suda Zlatar. Na rotoru izlazite na izlaz 2 koji vodi do sljedećeg rotora s kojeg izlazite na izlaz 1. Vozite prema jugu Martinečkom ulicom prema Lovrečanu. Dolaskom na točku Z1 skrećete desno s asfalta na makadamski put te uz blagi uspon i hladovinu dolazite na T križanje Z2. Nastavljate desno prema šumi te uz vinograde, klijeti i pogled na brežuljke vozite makadamskim putem do križanja Z3. Skrenite lijevo na spust, oprezno vozite jer vrlo brzo stižete do križanja Z4 gdje morate skrenuti oštro desno. Tu se vraćate na asfaltiranu cestu koju pratite do T križanja s glavnom prometnicom između Mača i Zlatara. Z5 skrenite desno, vozite do vrha uspona Z6 te uz maksimalni oprez skrenite lijevo. Vozite 200 m, Z7 skretanje lijevo prema usponu i lokalnoj cesti. Slijedi blagi poduži uspon, no uz pogled na goru Ivanščicu s lakoćom dolazite do vrha. Na križanju Z8 skrenite desno, pratite cestu do spoja Z9 na glavnu prometnicu između Lobora i Zlatara. Nastavite prema Loboru, 2.0 km po glavnoj prometnici. Križanje Z10 Vas vodi desno prema Završju Loborskom. Slijedi uspon sljedećih 500 m, na vrhu se otvaraju vidici na sve strane Zagorja tako da će umor vrlo brzo nestati. Na vrhu skrenite lijevo te pratite cestu za Martinščinu. Dolazite u centar Martinščine, Z11, gdje se nalazi Kapela sv. Martina. Ruta ide desno prema usponu koji nije dugačak. Spustite se do Z12 te skrenite lijevo. Vozeći prema sjeveru, Ivanščica je sve bliže, a vožnja je ugodna uz prekrasne pejzaže. Na križanju usred zaselka Repno, Z13, najbliže ste Ivanščici te s tog mjesta možete vidjeti ruševine starog grada Belecgrada koji i danas ponosno stoji na vrhu strme stijene. Nastavite desno prema istoku i zaselku Juranščina. Križanje Z14 vodi desno prema Belcu. Stižete do križanja Z15, mjesto Belec i Crkva sv. Marije Snježne koja je proglašena jednom od najljepših baroknih crkava u Hrvatskoj i šire. Nastavite pokraj crkve s desne strane prema zapadu i dolazite do T križanja, Z16. Skrenite lijevo na makadamski put i uživajte u spustu koji vas prati do križanja u Gornjoj Batini. Z17 Skrenite desno preko vodotoka pa odmah lijevo na uspon prema naselju Znož. Sada već imate daleki pogled na Medvednicu. Kod Z18 skrenite desno na vinsku cestu Brezice, vozite i uživajte sljedećih 2.2 km. U tom dijelu vozite ulicom koja je dobila ime po autoru knjige „Laterna magica“, Ulica Slavka Batušića.

Kod Stare hiže Čibi možete se okrijepiti kako bi na početak rute stigli osvježeni. Z19 skrenite desno i nastavite Vinogradskom ulicom dok Vam pogled vuče Zlatar na dlanu. 😊 Točka Z20 Vas vodi desno i dalje po hrbtu iznad Zlatara. Na većem X križanju, Z21, skrenite desno i dolazite na T križanje s glavnom prometnicom između Zl. Bistrice i Zlatara, Z22.

Skrenite desno i slijedi Vam 2.4 km vožnje do početne točke rute u centru Zlatara.

Ruta je idealna za MTB/Gravel/trekking bicikle, a bez problema i s lakoćom možete proći E-biciklom. Potrebna je jača fizička kondicija i bolja vještina upravljanja.

Za dodatne informacije obratite se Turističkoj zajednici Zlatar.

Za sigurnu i bezbrižnu vožnju proučite kartu i sve potrebne informacije ili angažirajte lokalnog licenciranog biciklističkog vodiča. Popis aktivnih i licenciranih vodiča možete naći ovdje.

Tehnički opis rute

Početak i završetak rute: ruta kreće i završava na parkiralištu ispred zgrade Općinskog suda Zlatar. Krećemo u smjeru crkve i rotora u samom centru Zlatara.

 1. Skrenite desno. Početak makadamskog puta. Uspon.
 2. T križanje s asfaltnom cestom. Skrenite desno i nastavite prema šumi.
 3. Y križanje. Skrenite lijevo na šumski put.
 4. Skrenite oštro lijevo. Asfalt, spust.
 5. T križanje s glavnom prometnicom. Skrenite desno prema blagom usponu.
 6. Križanje na samom vrhu uspona. Skrenite lijevo na sporednu cestu.
 7. Nakon ograde s lijeve strane, skrenite lijevo na uspon lokalne ceste.
 8. T križanje. Skrenite desno.
 9. X križanje s glavnom prometnicom. Skrenite lijevo prema Loboru. Do sljedećeg križanja 2.0 km.
 10. Y križanje. Skrenite desno za Završje Loborsko. Nakon 90 m skrenite desno prema usponu koji slijedi sljedećih 500 m te na vrhu skrenite lijevo.
 11. Y križanje kod Kapele sv. Martina. Skrenite desno prema usponu.
 12. T križanje. Skrenite lijevo. Nakon 260 m Y križanje- skrenite desno.
 13. Y križanje. Skrenite desno. Oprez uska cesta.
 14. T križanje. Skrenite desno prema centru Belca.
 15. Veliko križanje ispred Crkve sv. Marije Snježne u Belcu. Skrenite desno, prema zapadu.
 16. Y križanje. Skrenite lijevo. Početak makadamskog puta.
 17. OPREZ! Y križanje s glavnom prometnicom. Skrenite desno pa odmah lijevo na uspon.
 18. T križanje. Skrenite desno na vinsku cestu Brezice po kojoj vozite sljedećih 2.2 km.
 19. Križanje. Skrenite desno. S lijeve strane se nalazi kuća za smještaj “Stara hiža Čibi”
 20. Y križanje. Skrenite desno na uspon.
 21. Križanje. Skrenite desno te se spustite po Vinogradskoj ulici do glavne prometnice.
 22. T križanje s glavnom prometnicom. Skrenite desno na glavnu cestu. Slijedi 2.5 km vožnje do početne točke rute.

How useful was this post?

Kliknite zvjezdicu da biste ocijenili stazu!

Average rating 4 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.