Biciklistička ruta Harmica - Rigonce
3
(2)
Agriturizam
Aktivni
Crkve i samostani
Muzeji i dvorci
Restorani
Smještaj
Toplice i lječilišta
Vidikovci
Vinarije
servisi
Bikehotel
Bike Odmorišta
Rang
RANG
Državne i prekogranične rute
Tip
TIP
Kružna
Duljina
DULJINA
307
Podloga
PODLOGA
100% asfalt
Tezina
TEŽINA
5
Polozaj
POLOŽAJ
Mix
Oznake
OZNAKE
Oznake na državnoj razini
Uspon
USPON
3100m
Najniza tocka
NAJNIŽA TOČKA
130m
Najvisa tocka
NAJVIŠA TOČKA
600m

Biciklistička ruta Harmica – Rigonce

Harmica - Rigonce

Ova prekrasna ruta provest će vas pograničnim područjem između Hrvatske i Slovenije. Karakteristika ovog područja su mnogobrojne prirodne, kulturne, turističke i povijesne znamenitosti, prošarane brežuljcima i dolinama potoka i rijeka.

Vožnju biciklističkom rutom u osnovi možete započeti bilo gdje. Za potrebe ovog opisa, ruta započinje na granici između Hrvatske i Slovenije u naselju Harmica. Rutu možete proći odjednom, za što će vam trebati par dana ili možete voziti samo pojedine segmente. Ruta u najvećem dijelu prolazi prometnicama niskog intenziteta prometa, ali ponegdje mora proći i nešto prometnijim cestama što je navedeno u opisu. Ruta se odlično može povezivati s lokalnim biciklističkim rutama.

Vožnju započinjemo u Harmici i pokrajnjim cestama vozimo se u smjeru Zaprešića. U Savskom Marofu krećemo prema sjeveru u smjeru Marija Gorice. Ruta polako postaje brdovita i nakon Marija Gorice (13,5 km od starta) vozimo se po hrptenim cestama kroz naselja Celine i Bobovec i uskoro dolazimo u Dubravicu (22 km od starta). Dalje nastavljamo kroz Donji Čemehovec do Kraljevca na Sutli prema Klanjcu. Cesta je ravna i ugodna za voziti. Prolazimo pored Klanjca (36 km od starta) i nastavljamo prema Kumrovcu. Ukoliko želite, možete se popeti do središta Klanjca. Ubrzo prolazimo povijesni lokalitet Zelenjak i nakon 42 km od starta nalazimo se u Kumrovcu. Ovdje se možemo odmoriti i uživati u povijesnim znamenitostima.

Ruta dalje nastavlja kroz naselja Zagorska Sela (47 km od starta) i Miljana (52 km od starta). U Miljani se ruta dodiruje s biciklističkom rutom Ride&Bike – Dolinom rijeke Sutle. Nakon Miljane nastavljamo brdovitijim područjem prema sjeveroistoku. Ubrzo dolazimo do dvorca Veliki Tabor odakle se pruža predivan pogled na okolicu. Dalje nastavljamo kroz Desinić (60 km od starta) do Tuhelja i Tuheljskih Toplica (76 km od starta). Tuheljske toplice su dobro mjesto za odmor i rekreaciju. Lokalnom cestom kroz naselje Ravnice nastavljamo prema Zaboku. Zabok (91 km od starta) je odlično mjesto za odmor (ili start) i odlično je prometno povezan cestama i vlakom.

Nakon Zaboka nastavljamo prema Oroslavju (97 km od starta). Na ovom dijelu ceste budite oprezniji zbog nešto prometnijih cesta. Ubrzo prolazimo kroz Stubičke Toplice (poznato rekreacijsko područje) i Donju Stubicu (105 km od starta). Cijelim dijelom prometnice budite na oprezu. Po potrebi koristite nogostupe ako želite voziti sigurnije. Nastavite prema Gornjoj Stubici, prije koje vožnja po cestama postaje ugodnija zbog manje prometa. Ubrzo prolazimo pored spomenika Seljačke bune i lokanim prometnicama nastavljamo kroz naselje Pasanska Gorica i Selnica (116 km od starta). Ubrzo dolazimo u Marija Bistricu (122 km od starta).

Nakon Marija Bistrice nastavljamo kroz Zlatar Bistricu do Zlatara (132 km od starta) nakon kojeg ruta polako kreće prema zapadu. Prolazimo kroz naselja Sutinske Toplice i Mače do naselja Radoboj (151 km od starta). Ruta na području Radoboja postaje brežuljkasta s predivnim pogledima na okolicu. Ubrzo dolazimo u Krapinu. Krapina je odlično mjesto za odmor i razonodu. Ruta postaje sve više i više brežuljkasta, a nakon Pregrade (171 km od starta) penjemo se na obronke Kunagore  s koje se pruža predivan pogled na cijelo hrvatsko Zagorje. Dalje nastavljamo kroz naselja Kostel, Druškovec Humski do Huma na Sutli (186 km od starta) gdje ruta prelazi u Sloveniju u naselju Rogatec.

Opreznije se vozimo kroz Rogatec prema zapadu i na prvom većem Y križanju skrećemo lijevo i vožnja postaje ugodnija. Vozimo se kroz Tržišče do Rogaške Slatine (poznatog rekreacijskog područja, 191 km od starta). Kroz Rogašku Slatinu vozite se po biciklističkoj traci. Dalje nastavljamo kroz Spodnje Negonje (kratko se vozimo po prometnoj cesti) i Zgornju Kostrivnicu. Vozimo se po pitoresknim cestama s malo prometa pa je vožnja vrlo ugodna. U naselju Brezje pri Podplatu (199 km od starta) kratko se vozimo dobrim makadamskim putem. Ubrzo prolazimo kroz Topolovec. U naselju Pečica (202,5 km od starta) na križanju skrećemo lijevo nizbrdo. Križanje je lako previdjeti zato treba biti oprezan. Dalje nastavljamo uskom asfaltnom cestom kroz udolinu.

Ruta dalje prolazi kroz Lemberg i Novu Vas pri Šmarju (207 km od starta). Ruta ovim područjem prelazi preko niza brežuljaka pa treba voziti polako i čuvati snagu. Na brojnim mjestima pruža se predivan pogled na okolicu, a područje je poznato po vinskim cestama. Prolazimo kroz naselja Okrog, Boletina i Ponikva (217 km od starta). Nakon Ponikva vozimo se lijepom hrptenom cestom s pogledom na okolicu. Dalje nastavljamo kroz Hotunje i Kameno do Šentjura (225 km od starta). Naselje Šentjur odlično je za odmor i okrjepu.

Nakon Šentjura vožnju nastavljamo lokalnim cestama do Gorice pri Slivnici i Turno. Nakon naselja Turno na T križanju (234 km od starta) ruta skreće desno i počinje se uspinjati prema naselju Jelce. U naselju Jelce (237 km od starta) prolazimo makadamskom sekcijom rute koje je u dobrom stanju. I dalje se uspinjemo, te nam se otvaraju predivni vidici na okolicu. U naselju Repuš (239 km od starta) nalazimo se na najvišoj točci rute, ali pred nama još uvijek ima brežuljaka koje treba prevesti. Nastavljamo dalje kroz naselje Ravno i u naselju Dobje izlazimo na glavnu cestu koja će nas odvesti do Planine pri Sevnici. Na ovom dijelu ceste treba biti oprezniji zbog prometa pogotovo na usponu prema naselju Planina. Ubrzo ulazimo u naselje Planina pri Sevnici (249 km od starta). Ovdje se možemo odmoriti u obližnjem kafiću i pripremiti za daljnju vožnju.

U nastavku prolazimo kroz naselja Golobinjek i Vejice i nastavljamo prema dolini rijeke Save. Nakon 255 km od starta vozimo se udolinom i sekcijom makadama u dužini 1 km. Dalje pratimo cestu koja nas vodi uz rijeku Sevnična kroz naselja Podgorje i Orešje. Ubrzo dolazimo do Sevnice (268 km od starta). Sevnica je odlično mjesto za odmor. Nakon Sevnice vožnja postaje puno lakša jer iza sebe ostavljamo brojne brežuljke i nastavljamo dalje lijevom obalom Save. Vožnja je ugodna s predivnim pogledima na rijeku Savu. Nakon 287 km od starta nalazimo se u naselju Krško i polako se približavamo kraju vožnje. Nakon Krškog cesta postaje prometnija, pa se treba opreznije voziti do križanja u naselju Stari Grad (291,5 km od starta) na kojem treba skrenuti desno do pruge. Nakon skretanja vozimo se po mirnoj cesti kroz naselje Pesje i Zgornji Obrež do naselja Trebež. U Trebežu na križanju s glavnom cestom skrećemo desno kroz Lenart. Prelazimo prugu i na Y križanju (296,5 km od starta) skrećemo desno. Dalje nastavljamo sporednim ulicama do središta Brežica i dalje kroz naselje Mostec do Dobove. Uskoro biciklistička ruta završava nakon 307 km u naselju Rigonce na granici s Hrvatskom.

Tehnički opis rute

How useful was this post?

Kliknite zvjezdicu da biste ocijenili stazu!

Average rating 3 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.